Den helt gamle historie om Kähler

Den helt gamle historie om Kähler

Bag de mange keramikting fra Kähler gemmer dig sig en lang historie og denne historie har været med til at definere hvad Kähler er den dag i dag og hvad det var engang.

Se alt Kähler


Kähler startede helt tilbage i 1872

Med en historie, som har rødder helt tilbage til året 1872 har Kähler mange år bag sig. Dengang gik de to brødre Herman A. Kähler og Carl Frederik Kähler sammen og overtog deres fars fabrik. Det skulle blive sådan, at de fik hver deres ansvarsområde. Carl blev den, som var ansvarlig for at skabe keramik, og hans bror Herman stod for at udvikle kakkelovne. I 1875 var der sket lidt af hvert for den oprindelige fabrik var brændt ned og Carl havde trukket sig ud af firmaet og ville ikke længere være en del heraf. Herman gav dog ikke op og lavede en ny fabrik, som han skabte i forstæderne lidt længere ude og her skabte han keramik og ovne. Herman blev med tiden bedre til at udvikle designs og snart havde han fået interesse for at skabe smuk keramik med en lækker, skinnende overflade. I de næste år lykkedes det Herman at få forskellige kunstnere til at arbejde sammen med ham og være med til at udvikle hans produkter.


Kähler bliver en farve

I 1888 udvikler Herman Kähler den nu meget berømte ’Kähler rød’, som er en farve, som han kunne lide. Dette er et eksempel på den succes, som Herman fik med sit keramik i hele verden og i landet. Kunstnere kommer fortsat til fabrikken og stille og roligt bliver der skabt en forkærlighed for vaser, som der udvikles i stor målestok. De flotte genstande, som blev udviklet hos Kähler vandt en lang række priser og Kähler blev i høj grad anerkendt for hvad han havde opnået.
I 1913 bliver Kähler en ny form for virksomhed
Der bliver ændret lidt på virksomhedsformen i 1913 da der kommer tre direktører, Herman A. Kähler, som var ansvarlige for det overordnede ansvar. Herman havde fået en søn, som ligeledes blev direktør og han blev ansvarlig for det kunstneriske udvikling. Den tredje blev Rasmus Grønholt, som stod for salg. Herman Kähler døde kort efter, i 1917 og dernæst overtog sønnen firmaet og fik hjælp af Signe Steffensen og Tulle Emborg. Fortsat kom der mange kunstnere og designere og hjalp med at udvikle nye produkter og designs.
 
Da Kählers søn døde, overtog hans søn i 1940 firmaet og han fik stor succes med firmaet efter afslutningen af anden verdenskrig. Et hav af nye designs blev udviklet med tiden.


Kähler i dag

I dag er historien væsentligt anderledes for firmaet Kähler end tidligere og meget er sket siden de første kakkelovne og keramikgenstande blev skabt for snart et århundrede siden. Selvom der den dag i dag også sælges mange Kähler genstande, især de kendte vaser, så er det dog ikke de samme ejere længere. I 1975 blev det nemlig det sidst år for den familieejede virksomhed Kähler fordi, at virksomheden helt lukkede til stor ærgrelse for mange. Der var dog snart en interesseret køber, som blev Holmegaard Glasværk.

Det blev virksomheden dog ikke bedre af umiddelbart for der gik blot nogle årtier før virksomheden gik helt konkurs, hvilket skete i 2008. Der var dog en der var hurtig til at købe de meget eftertragtede rettigheder til Kähler, hvilket skulle blive Frantz Longhi, som fortsatte virksomheden med overraskende succes. De produkter, som i dag bliver solgt under navnet Kähler er meget populære og de sælges ikke kun i Danmark, men i andre lande i norden. Selvom firmaet især er kendt for den ikoniske Omaggio vase, er der dog også en lang række andre produkter, som firmaet sælger så som lysestager, stel og møbler. Og alle disse ting er populære og det er lige før, at man kan sige, at det aldrig har gået så godt for Kähler, som det gør den dag i dag.