Historien om Kay Bojesen

Historien om Kay Bojesen


Den succesfulde sølvsmed fra København, som kom til verden den 15. August i 1886 skulle vise sig at have en lang karriere foran sig. Han profession som sølvsmed gav ham succes, men det var især med sine fine træfigurer, at Kay Bojesen slog igennem, som en af landets mest kendte og folkekære designere og kunsthåndværkere.

Se alt til boligen

Kreativiteten kom ikke fra fremmede


Faren var forlagsdirektøren Ernst Bojesen, som stadig den dag i dag er kendt for at være udgiver af Blæksprutten. Han lavede ofte træfigurer til Kaj og det er sikkert, at en stor del af Kajs inspiration netop kommer fra hans far, som i høj grad forstod sig på at udvikle produkter til børn fordi han forstod, hvordan leg fungerer og hvordan børn er.
 
Kaj var ikke den eneste, som var søn af Ernst Bojesen og kunstneren Valborg Rønsholdt, han havde nemlig 3 søskende. Han havde også broren Oscar, som var kunstmaler, broderen Aage, som var børnelæge og Thyra, som gifter sig med en arkitekt.


Karrieren tager fart


I 1910 går det løs for Kay. For det er året, hvor han bliver færdig som guldsmed efter at have været i lære hos Georg Jensen. Han får hurtig stor succes og møder bred opbakning blandt ligesindede. Ikke kun i Danmark efterlader Kay sig spor, for han tager også til det store udland og tager blandt andet til Tyskland og Paris, og her er det fortsat som sølvsmed at han arbejder og får stor erfaring fra andre europæiske storbyer.


Med karrieren kommer kærligheden


Året 1919 bliver et lykkeligt et af slagsten for Kay for det er året, hvor han bliver gift med Erna Pethrine Drøge-Møller. Man siger, at han havde en helt bestemt form for humor, som var lidt speciel, men samtidigt finurlig og underspillet. Rygterne siger derfor, at han friede til sin kone ved at sige, at han kunne lide hendes krop og derfor var interesseret i at bruge hele livet med hende. Hun takkede heldigvis ja, trods den lidt utraditionelle måde at fri på og det var også i 1919, at sønnen Otto blev født.


En konkurrence skulle blive startskuddet


Det var faktisk en konkurrence, som gjorde, at Kay Bojesen blev så kendt for sine træfigurer, der netop var lavet af træ. Da Kay ser konkurrencen ser han det som en oplagt mulighed at få fremvist noget af det arbejde han har lavet fordi, at sønnen Otto har inspireret ham hertil. Han har fire stykker forskellige legetøj med til konkurrencen og han bliver begavet og får en præmie. Han siger, at hele grunden til, at han laver legetøj er, at han mener, at det for hurtigt går i stykker. Hans søn Otto er så heldig, siger Kay, at han har familie og venner, som overdynger ham med gaver, men Otto er af den stærke slags og får hurtigt ødelagt det hele, til stor ærgrelse for Kay. Så derfor beslutter han sig slet og ret for at lave noget legetøj som holder og som ikke går i stykker og dette med et yderst godt og succesfuldt resultat.


I for- og baglokale finder magien sted


Efter nogle år vælger Kay Bojesen at åbne sin egen butik, hvilket han gør med konen. Hun står i forlokalet og snakker med folk alt imens han selv står i baglokalet og pønser på nye genstande og nye ting at udvikle. Og han er produktiv og får lavet en lang række gensande. Den første reelle genstande til helt små børn han får lavet er ranglen. En simpel rangle af træ, uden farve, som er en bevidst beslutning da han mente, at farveløse legetøjsgenstande kunne skabe større fantasi og give barnet flere muligheder.